Fouten als groeimomenten

Posted on

Fouten als groeimomenten

Faalangst. Angst om fouten te maken. Angst om het niet goed te doen, angst om tekort te komen. Het ontstaat vaak uit een vorm van moeten. We worden er allemaal wel eens mee geconfronteerd. Het geeft vaak een enorme druk vanuit een verlangen dat we aan een bepaald beeld dienen te voldoen. Een beeld dat we onszelf opleggen of door anderen laten opleggen of een combinatie van beiden. Falen en fouten maken inherent bestaan echter niet. We zijn ten allen tijde wie we zijn op een bepaald moment. Enkel in het denken bestaan twijfel en verkeerde keuzes. Dus enkel in ons denken kunnen we falen. Inherent is het enkel de ervaring van een keuze die anders zal voelen. Wanneer een bepaalde keuze een onaangenaam gevoel met zich meebrengt zijn we geneigd om dit als een verkeerde keuze te zien. Dan kunnen vragen zich aandien als wat heb ik niet goed gedaan? Waar ben ik tekort geschoten? Waardoor we zijn geneigd om te zeggen dat we hebben gefaald. Terwijl we die keuze misschien ergens nodig hadden om in te zien hoe het voelde om die keuze te maken. Om daarna de kracht te vinden om daarna andere keuzes te gaan maken. Het is maar vanuit welk kader je het bekijkt. Een ogenschijnlijk verkeerde keuze kan je ook zien als een kans om te groeien. Zelfs op de momenten waarop het lijkt dat je de meest foute keuze hebt gemaakt kan je dit omdraaien. Het leven is ergens een uitdaging om fouten te leren zien als groeimomenten. In relaties, op het werk, … . Iedere keuze brengt immers een bepaalde ervaring die we meenemen om van daaruit steeds opnieuw keuzes te maken. Het komt erop aan om te durven kiezen elke dag opnieuw.

 

tree-of-life52

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *