Van denken naar voelen

Posted on
Van denken naar voelen
In een wereld waar ratio en denken vaak zijn overgewaardeerd is het een uitdaging om opnieuw te leren voelen. Het leven is ergens een oefening om ratio en voelen opnieuw met elkaar te verbinden. Om de beweging te maken van denken naar voelen. Van het hoofd naar het hart. Door hier ook de balans in te vinden. Ik merk voor mezelf dat er periodes waren in mijn leven dat het niet makkelijk was om te voelen en over gevoelens te praten. Ik merk dat dit bij veel mensen zo is. Deels omdat er in het denken heel vaak iets leeft van gevoelens daar blijven we soms beter van weg. We zijn vaak geleerd dat we sterk dienen te zijn. Terwijl we als kind van nature beter konden voelen. Als ik naar mezelf kijk ben ik van nature een heel gevoelig persoon. Wat zeker als kind in de huidige maatschappij niet evident is omdat je dan heel snel gekwetst raakt. Waardoor het daarna vaak een lastige oefening is om gevoeligheid als een kracht te zien als kind. Als ik kijk naar mezelf dan merk ik dat ik me dan ook heel lang heb afgesneden van mijn gevoel uit pure overlevingsstrategie. Ik zag gevoelig zijn en over emoties praten lang als een zwakte. Terwijl het eigenlijk iets heel krachtig is ook. Het is maar vanuit welk kader je het bekijkt. Gaandeweg in mijn leven ben ik het voelen en durven praten over gevoelens als een ontzettende kracht gaan zien. Door opnieuw te durven in mijn kwetsbaarheid te gaan staan kwam ik terug bij mijn eigen essentie. Zo vond ik ook de verbinding met mezelf terug en kon ik makkelijker verbinding maken met anderen. Jezelf kwetsbaar opstellen is iets dat ruimte creëert in je hart om de dingen te durven benoemen en tevens te laten zijn zoals ze zijn. Tegelijk creëert het ruimte voor anderen om ook bij zichzelf te voelen. Als je jezelf kwetsbaar opstelt dan schep je immers ook ruimte voor de ander om dat ook te doen. Kwetsbaarheid en over gevoelens praten werkt heel vaak verbindend terwijl denken vaak een vorm van afgescheidenheid teweeg brengt. In het denken ontstaan allerlei kaders van waaruit we de wereld bekijken. In het voelen bestaan die kaders niet en kan je ook geen fouten maken want fouten bestaan alleen in het denken. Bij voelen gaat het over ervaren wat leeft zonder dit te hoeven benoemen. In het gevoel en het hart is er immers enkel de ervaring die telt. Het is een beetje zoals met zwemmen in een oceaan. Je kan erover praten en denken hoe het zou kunnen voelen. Om het te ervaren dien je echter de stap te zetten om zelf de oceaan in te duiken. Om zelf te voelen wat het is. Het mysterie van het leven kan je ergens niet in woorden bevatten. Soms dien je gewoon de diepte van de oceaan in te duiken zonder met je denken te beseffen hoe iets zou kunnen zijn. Zo is het ook met het leven. We zijn geleerd om veel over het leven te denken terwijl het leven tegelijk een uitdaging is om niet aan de kant te staan maar te leren voelen.
Dit is een fragment uit het boek Onderweg – Jan Moeyaert dat volgend jaar uitkomt
Als beginnende schrijver overweeg ik om het boek in eerste instantie in eigen beheer uit te geven. Daardoor is het in deze fase ook belangrijk dat ik zelf ook mijn naambekendheid dien uit te bouwen. Sta je achter de teksten, zie je ze als een meerwaarde dan kan je deze delen met iedereen die er iets mee is. Like ook de pagina of schrijf je in op de nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van de uitgave van het boek en andere activiteiten. Promoot gerust mijn pagina en website bij vrienden. Je zou me er een plezier mee doen. Ik leg volledig mijn ziel in de teksten die ik schrijf en op vandaag doe ik dit gratis en steek er geld in. Als ik mijn ziel hierin wil blijven leggen zal ik echter ook een stuk het commerciële dienen te integreren om er ook inkomsten uit te halen op termijn. Ook als is het mooiste cadeau voor mezelf dat ik meer en meer merk dat de teksten die ik schrijf heel veel losmaken bij mensen en dingen in gang zet. Dat het mensen iets brengt. Dat is waar het in kern over gaat.
Bedankt.
Warme groet,
Jan
download-8

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *