Ware rijkdom ligt besloten in de eenvoud

Posted on

Ware rijkdom

De schoonheid en de magie van het leven liggen vaak besloten in de kleine dingen. De kleine en eenvoudige dingen die eigenlijk de grote dingen zijn als je ze gaat bekijken als grote dingen. Een geliefde die je aanraakt, een wandeling in het bos, de glimlach van iemand die je passeert langs straat, een lekkere maaltijd, de zon die opkomt, … . We leven in een maatschappij waarin we echter vaak zijn geleerd om als kind bepaalde andere dingen als groot te zien. Terwijl we als kinderen allemaal verwonderd waren door zaken zoals een bloem die bloeit of de zon die opkomt. Gaandeweg leren we het leven echter vanuit een bepaalde bril te bekijken. Waardoor we vaak denken aan een illusie te moeten voldoen om succesvol te zijn. Al van jongs af worden we bepaalde dingen gespiegeld en krijgen we een bepaald verwachtingskader aangereikt. Iets waaraan we menen te moeten voldoen om werkelijk gelukkig te zijn. Een goed leven in het huidig economisch stelsel lijkt vaak een leven met een mooie carrière, een mooie auto, veel geld, een leven vol status, … . Dit is wat veel jongeren nog steeds krijgen voorgespiegeld. Vaak zijn dit echter onbereikbare illusies. Het zijn heel vaak fata morgana’s die voorbijgaan aan al het werkelijk mooie en eenvoudige dat het leven te bieden heeft. Al het mooie dat we als kind als de grote schat van de wereld zagen. Een dak boven het hoofd, een vervoermiddel om je te verplaatsen en goed eten zijn belangrijk. Maar veel van al het andere materiële is eigenlijk vaak van ondergeschikt belang. In kern zijn het de eenvoudige dingen waar we echt gelukkig van worden en die ons vervullen. Daarin ligt het wonder van het leven besloten. Om de illusie te doorprikken en te kijken waar het in essentie om gaat. Om terug te kijken met de verwonderende blik van een kind. Om de dingen die niet te koop zijn opnieuw te appreciëren. Vanuit het besef dat ware rijkdom vaak in de eenvoud ligt besloten. In de zaken die ons tot in het diepste van ons hart raken. Het zijn die ervaringen die voorbij tijd en ruimte in de eeuwigheid van ons hart verder leven. Dat is de ware schat.

Fragment van het boek Onderweg – Jan Moeyaert dat in de loop van volgend jaar uitkomt

onderweg-jan-moeyaert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *