Liefde overwint alles

Posted on

Liefde overwint alles

Ontmoeting is een sleutel tot inzicht

We leven in tijden waar religieuze en culturele verschillen een oppervlakkig verhaal vertellen dat ons steeds verder dreigt op te delen in het wij en zij. In deze tijden is het dan ook een uitdaging om dieper te durven kijken. Om liefdevol en zonder oordeel te kijken naar wat zich achter de oppervlakkigheid manifesteert. Wanneer we bereid zijn om dieper te kijken kunnen we niet anders dan vaststellen dat we als mensen allemaal gedreven worden door dezelfde levenskracht. Dat we ons enkel aan de oppervlakte soms anders gedragen. Dat we in kern meer gelijk zijn dan we vaak durven toegeven. De sleutel tot dit inzicht is ontmoeting. Een inzicht dat je kan bekomen door de wereld in te durven trekken en mensen werkelijk te durven ontmoeten. Door de muren die we vaak letterlijk en figuurlijk rond onszelf hebben gebouwd te slopen. Mensen die elkaar echt ontmoeten voorbij de oppervlakkigheid is waar de wereld nu meer dan ooit nood aan heeft. Want ontmoeting schept de mogelijkheid om bestaande vooroordelen en kaders te doorbreken. We leven in een tijd waarin het lijkt alsof we de wereld kennen door ze in vakjes te steken terwijl de realiteit vaak is dat we onze eigen buur niet kennen. De enige manier om elkaar te leren kennen is door elkaar te ontmoeten. Liefdevol en zonder vooroordeel. Pas dan kan inzicht en verbinding tussen mensen ontstaan wanneer we onszelf herkennen in de ander.

Liefde en haat zijn universeel

De voorbije jaren heb ik het gelukt gehad om de wereld te kunnen rondreizen. Iets waar ik heel dankbaar voor ben. Het heeft me immers mee gemaakt tot de mens die ik op vandaag ben. Tijdens die vele reizen heb ik mensen van overal ter wereld ontmoet. Mensen met verschillende achtergronden en uit verschillende culturen. Het enige wat ik daarbij kon vaststellen is dat we in kern allemaal gelijk zijn. Voorbij de schijnbaar oppervlakkige verschillen zoals cultuur, ras of geaardheid zijn we allemaal gelijk. We zijn allemaal mensen die in staat zijn om lief te hebben of te haten. Iets wat losstaat van waar we komen of wat onze achtergrond ook is. Allemaal worden we immers gedreven door dezelfde levensenergie die ons als mens werd geschonken. Allemaal hebben we de vrije keuze om zelf richting te geven aan ons leven en om voeding te geven aan het goede of het slechte in onszelf. Iets wat we elke dag opnieuw voor onszelf kunnen beslissen wie we ook zijn of vanwaar we ook komen. Overal ter wereld heb je mensen die ervoor kiezen om elke dag het beste van zichzelf geven en overal ter wereld heb je mensen die het slechtste van zichzelf geven. Iets wat losstaat van cultuur, ras of geaardheid. Kiezen voor liefde is een persoonlijke keuze. Elke dag opnieuw kunnen we ervoor kiezen om liefdevol op te komen voor onszelf en de ander.

Liefde overstijgt elke vorm van religie

De wereld heeft meer dan ooit nood aan mensen die opstaan en opkomen voor liefde en waarheid. Mensen die niet langer onverschillig zijn voor wat zich allemaal aandient in de wereld. Het is in het belang van onszelf en onze kinderen van vandaag en morgen dat we dit doen. Mensen die opstaan en durven opkomen voor de waarheid en strijden voor de liefde. Ikzelf ben totaal niet religieus. Ik geloof wel in de liefde. Iets waar veel mensen overal te wereld in geloven. Liefde is voor mezelf iets dat iedere religie overstijgt omdat de liefde nu eenmaal niet valt te bevatten in een beperkend concept dat religie vaak is. Liefde is zoveel groter dan dat. Het is iets universeels dat we allemaal kennen en wat doorwerkt in religies overal ter wereld. Een religie is in mijn ogen een poging van de mens om vorm te geven aan deze liefde. Een weg naar de liefde. Zij het nu in het Boeddhisme, de Islam of het Christendom of eender welke andere religie ter wereld. Religies zijn niet meer dan een deur die kan leiden tot liefde. De liefde zelf is zoveel groter en is iets dat kan gevoeld worden in iedere religie. De essentie van liefde laat zich niet bevangen. Het is als het water dat in bronnetjes overal ter wereld aan de oppervlakte te komen op plaatsen die hiervoor ontvankelijk zijn. Net zoals een bron zich ontvankelijk opstelt voor het water kunnen wij ons als mens ontvankelijk opstellen voor de liefde. Zo kunnen we als het ware zelf een bron van liefde worden.

De wereld heeft meer dan ooit nood aan een zachte kracht in mannen

Een grote uitdaging in deze tijden ligt bij mannen. Bij veel mannen leeft nog steeds de achterhaalde perceptie dat je als man ten allen tijde sterk dient te zijn. Dat je dient te presteren en beter dient te zijn dan de ander. Dat is ook de spiegel die de maatschappij ons vaak voorhoudt. Wat in extreme gevallen heel destructief kan werken. Iets wat we ook kunnen zien wanneer we nu naar de wereld kijken. Als we kijken naar de prestatiemaatschappij, politieke leiders en naar de verwoesting in oorlogen overal ter wereld zijn het heel vaak mannen die op het toneel verschijnen. Misschien is dat destructieve wel een eerder mannelijke kracht is terwijl het vrouwelijk een eerder scheppende kracht is. Ergens heeft de wereld meer dan ooit nood aan mannen die in hun zachtheid durven te gaan staan. Mannen die de zachtheid in zichzelf eren en die zorgen voor de wereld. Mannen die durven in hun kwetsbaarheid te gaan staan. Een man die in zijn kwetsbaarheid gaat staan is immers één van de meest krachtige dingen die er is. Doch daarom is de bereidheid nodig om het kader te doorbreken dat nog steeds leeft van het feit dat een man altijd sterk dien te zijn. De wereld heeft meer dan ooit nood aan mannen die strijden vanuit hun hart. Mannen die liefdevol opkomen voor zichzelf en de ander. Mannen die beseffen dat liefde de enige ware weg naar geluk is. De liefde die alles overwint. Elke dag opnieuw kunnen we er elk voor onszelf voor kiezen om liefde de wereld in te dragen.

Jan

 

IMG_5302

2 thoughts on “Liefde overwint alles

 1. Beste Jan, je moeder, Marleen, die ik onder andere ken van FB verwees me naar je tekst met de vraag wat ik er van vind. Ik heb je tekst gelezen en vind hem heel heel mooi opgebouwd, waardevol, constructief en inspirerend. Vooral de idee dat we in de eerste plaats allemaal mensen zijn voor we iets anders zijn (zo begrijp ik het toch) vind ik zeer waardevol. Vanuit m’n eigen achtergrond zou ik enkele zaken toevoegen of anders voorstellen in je tekst.
  – bij het grote belang dat je aan de liefde hecht (waar ik totaal in meega) blijft ik met de vraag: vanwaar komt de liefde, wat is de bron van de liefde?
  – Je schrijft: ‘Misschien is dat destructieve wel een eerder mannelijke kracht…’ Wellicht bedoel je met mannelijk: yang? Dan kan ik erin komen, ik aarzel wel om destructie als eerder mannelijk te zien. Zelf al zijn de oorlogen van de afgelopen 10,000 jaar vooral door mannen gevoerd, want voor geheet weet zijn er mannen die zeggen: ‘ja maar het zit in mij’. Zo bedoel je het allicht niet, vandaar m’n nuance.
  – Het stuk over mannen en kwetsbaarheid. Akkoord. De kracht vanuit het hart inzetten: akkoord. Een nuance die ik graag aanbreng: we hebben nood aan liefdevolle kracht bij de mannen én de vrouwen.
  Van harte en proficiat met je tekst.
  Patrick Van Buyten – De MaanCirkel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *