Een weg naar zelfliefde en thuiskomen bij jezelf

Posted on

Een weg naar zelfliefde en thuiskomen bij jezelf

Jezelf zijn

Het mooiste cadeau dat je de wereld kan geven is jezelf zijn met al je talenten en gebreken. Ook al betekent jezelf zijn ook gedrag vertonen dat voor sommigen anders kan lijken. Doch dat anders zijn is vaak niet meer dan het kader dat een ander op dat moment van je heeft. De vraag die je ten allen tijde kan stellen is wat is authentiek gedrag voor jezelf? Authentiek zijn is jezelf tonen zoals je bent. Een vorm van niet conformeren aan het gedrag dat anderen of de wereld van je verwachten. Soms betekent het ook buiten de massa gaan staan. Iets dat moed vergt doch uiteindelijk is dit het meest krachtige dat we als mens allemaal kunnen doen. Werkelijk gaan staan voor wie we in kern zijn en zo onze eigen waarheid leven. Het is de ultieme vorm van trouw zijn aan jezelf. Ook al betekent dit vaak om niet trouw te zijn aan wat anderen van je verwachten. Het is de enige ware weg naar geluk. Om dit voor jezelf te doen en anderen de vrijheid te geven om dat ook voor zichzelf te doen.

Thuiskomen bij jezelf

Om jezelf te kunnen zijn dien je eerst thuis te komen bij jezelf. Recent was ik te voet op weg naar het station van Brugge. Het was de lokroep van het onbekende die me opnieuw aanmaande om voor enkele weken alleen op pad te gaan slechts voorzien van mijn rugzak en tent. Om ook een boek te finaliseren dat ik aan het schrijven ben. Iedere cel in mijn lichaam hunkerde naar een nieuw avontuur en ik voelde dat ik er op uit diende te trekken. Vanuit een besef dat er voorbij het onbekende een prachtige wereld is gelegen klaar om ontdekt te worden.

Te voet op weg naar het station liep ik voorbij een gebouw in Brugge waar op een zijmuur in grote letters volgende vraag stond geschreven; “Als je weggaat, kom je dan weer terug?” In het verleden was ik hier al meermaals gepasseerd doch nu was de eerste keer dat ik deze vraag bewust tot mij liet komen. Misschien was ik meer ontvankelijk op dat moment omdat ik te voet op weg was terwijl ik er op andere momenten vaak voorbij raasde. Ik nam de vraag aandachtig in me op tijdens het verder stappen.  Ga ik weg? Kom ik terug?

Ik voelde dat de vraag heel erg binnenkwam tot in mijn diepste essentie. Het antwoord borrelde daarna tijdens het verdere stappen in me op. Ik voelde het contact van mijn voeten met de aarde nog intenser dan even tevoren. Alsof het antwoord daarna via mijn voeten vanuit de aarde opborrelde in mezelf. Het antwoord voelde zo puur en eenvoudig. Als het sprankelende en bruisende water dat opwelt uit een bron.

Ik ga helemaal niet weg en ik kom helemaal niet terug dacht ik bij mezelf.  Bij het nemen van iedere stap ben ik immers thuis. Ik kan niet weggaan of terugkomen. Ik ben gewoon op weg. Ik kan enkel aanwezig zijn waar ik op elk moment ben. Opnieuw en opnieuw. Ik ben overal thuis waar ik mijn voeten plaats. Thuis is immers geen bestemming buiten mezelf. Thuiskomen doe je immers niet ergens buiten jezelf. Werkelijk thuiskomen is immers thuiskomen bij jezelf. Op dat moment voelde ik een diep gevoel van rust in mezelf neerdalen.

Jezelf graag zien

Jezelf zijn en thuis komen bij jezelf is iets dat eenvoudig lijkt doch in realiteit gaat er vaak een lange innerlijke reis aan vooraf. Een reis die begint wanneer je stopt om je niet langer te conformeren aan anderen. Een reis in zelfliefde die start wanneer je er bewust voor kiest om je eigen weg te gaan. Vanuit een diep besef dat je niemand hoeft te zijn. Dat je als mens niets dient te veranderen aan jezelf en dat je perfect bent zoals je bent. Het is een reis doorheen de diepste lagen van jezelf. Een reis naar je eigen hart waar je jezelf kan aanschouwen zoals je bent en alles kan toelaten wat is. Waarna je jezelf kan omarmen en kan zien dat de meest wijze leraar in jezelf woont. Pas dan kan je ook jezelf graag leren zien. Daarna stopt ook de zoektocht naar liefde buiten jezelf. Jezelf graag leren zien is een weg in zelfaanvaarding die in zich het zaad draagt om werkelijk thuis te komen bij jezelf.

Als we onszelf en anderen een ruimte kunnen geven om deze reis te maken kunnen we bijdragen aan een wereld waarin er ruimte is waar iedereen zichzelf kan zijn. Een wereld waarin mensen elkaar inspireren en geïnspireerd worden zonder de ander of zichzelf te willen veranderen. Een wereld waarin we zowel leraar als leerling zijn van de liefde. De liefde die begint met liefde voor jezelf.

Jan

IMG_5296

2 thoughts on “Een weg naar zelfliefde en thuiskomen bij jezelf

  1. Dag Jan,
    Na een verzoek om jou pagina op fb te ‘liken’, ben ik enkele teksten van jou gaan lezen. ‘Thuiskomen bij jezelf’, heel mooi geschreven, wijze woorden die ik helemaal liet binnen komen, en waar ik op dit moment even nood aan had. Ergens wetend, maar het opnieuw lezen deed goed. Mijn dank voor het delen !
    Hartelijke groet, Mieke

  2. Dag Mieke,

    Nu pas je reactie hier op de website gezien. Fijn om te lezen dat het iets voor je kon betekenen. Dat is ook ergens een motivatie om hier mee verder te gaan. Idd wat je zegt uiteindelijk weten we dit allemaal diep in onszelf, soms kan je dat door omstandigheden wel eens uit het oog verliezen. Zeker in uitdagende periodes. Dat ervaar ik ook van tijd tot tijd … Doch het weten is er steeds ook in de moeilijk periodes. Soms is het fijn als een ander het dan spiegelt. Warme groet, Jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *