De kracht van ontmoeting + ode aan de moeder

Posted on

zee5zee2

Moederdag 2016 aan zee

Het is zondag 8 mei en het is stralend weer. Een 20-tal mensen vertrekken vanuit een opvangkamp in het binneland richting zee. Het is moederdag. Een tijdje terug werd deze datum gekozen voor de organisatie van een ontmoetingsmoment. Ik had er toen geen idee van dat het die dag moedersdag was. Jongens en meisjes, mannen en vrouwen afkomstig uit het Midden-Oosten en Vlaanderen begeven zich zo op moederdag samen met de auto naar de zee. De overgrote meerderheid zijn echter meisjes en vrouwen. Het diende zich zo spontaan aan. Misschien is het wel de energie van moedersdag die zijn werk doet.

Samen rijden we met enkele wagens richting zee. Auto’s vol unieke levensverhalen die samen op weg gaan. Het maakt echter niet uit wie we zijn of van waar we komen. We zijn allemaal mensen die een dagje willen genieten van het mooie weer en van het samen zijn. De zon geeft vandaag warmte zoals dat enkel gebeurt in de mooiste zomermaanden. Het lijkt wel een beetje Midden-Oosten in Vlaanderen. Onvoorwaardelijk geeft de zon warmte en licht aan eenieder die dat wenst die dag. De zon denkt immers niet in termen van kleur, ras of geaardheid. De zon geeft zichzelf onvoorwaardelijk net zoals de liefde dat doet. Misschien kunnen we van de zon wel de nieuwe god maken? Dan kan niemand zich deze god toe-eigenen want iedereen kan zien dat de zon voor iedereen schijnt. Misschien kunnen we de zon wel huwen met de maan? Dan hebben we een god en een godin voor ons allemaal. En laten we de zon en de maan een kind baren en we geven het de naam liefde. We maken van de liefde daarna de enige ware religie. Zou de wereld niet mooier zijn?

We komen aan bij de zee. We wandelen samen op het strand en voelen het water van de zee dat onze lichamen streelt. Ik aanschouw de lachende gezichten tijdens de dag. Het plezier dat van ons allen afstraalt. Het lijkt wel een dag buiten de tijd. Deze hele dag is onbetaalbaar. Er is enkel ware rijkdom. Er zijn mensen met verschillende achtergronden die samenkomen en die via hun lach hetzelfde verhaal vertellen. Een lach die onbetaalbaar is. Het zijn deze momenten die je als mens werkelijk rijker maken. Mensen zien die voor even vergeten wie ze zijn en van waar ze komen. Mensen die plezier hebben en die zichzelf herkennen in elkaar. Mensen met de meeste diverse achtergronden die elkaar ontmoeten in een verhaal van wij. Dat is de ware schoonheid en rijkdom van het leven.

Vandaag is het dus ook moederdag zo blijkt. Tijdens de dag staat de vrouw ook extra in de kijker. Er zijn immers veel meisjes en vrouwen mee, moeders en dochters, … . Moeders en dochters geboren in het Midden-Oosten en Vlaanderen. Moeders en dochters van de wereld bovenal die van elkaar leren die dag.  De beleving van de vrouw die zich hier in het Westen anders aandient dan in het Oosten is ook zichtbaar. Het gaat vandaag ook een beetje over een wereld die hunkert naar een herwaardering van het vrouwelijke. Het vrouwelijke dat zolang onderdrukt geweest is. Er is een uitnodiging om de patriarchale samenleving waarin we nog steeds leven verder te doorbreken. De wereld heeft nu meer nood aan vrouwelijkheid. Zo kunnen we verder evolueren naar een wereld waar het man en vrouw zijn in balans zijn. Een wereld waar man en vrouw gelijk zijn. Zowel in onszelf als buiten onszelf. Een wereld geregeerd door mannen en vrouwen in harmonie.

Een wereld waarin mannen ook het zorgende en de zachte kant in zichzelf durven aanboren. Het is geen toeval dat er vandaag zoveel vrouwen zijn. Het is ook geen toeval dat het grote deel van de vrijwilligers die op vandaag werkzaam zijn in de opvangkampen vrouwen zijn. Het zorgende is immers een overwegend vrouwelijke kracht. Een kracht die we als mannen echter ook in ons hebben. Een kracht die mannen ook kunnen gebruiken in hun man zijn. We eren dus vandaag ook een beetje de moeder, de vrouw en het vrouwelijke in het algemeen. We eren de moeder uit het Midden-Oosten en de moeder uit Europa die samen het verhaal vertellen van de moeder van de wereld. De moeder die ons allen heeft gedragen in haar schoot. Tegelijk eren we ook het mannelijke en de vader want we hebben elkaar nodig man en vrouw. Een wereld waar het mannelijke en vrouwelijke in evenwicht zijn dat is waar we dienen naar te streven. Een wereld ook waar mensen samenkomen om te delen. Want de kracht van ontmoeting is gelegen in het werkelijk kunnen delen met elkaar. Daarvoor zijn er mensen nodig die ontmoetingsplekken crëeren waar mensen in een veilige omgeving kunnen samenkomen.

Uit respect voor de privacy van de aanwezigen kan je de gezichten niet zien. Wens je de lach te zien van deze mensen. Deze lach is overal rondom ons aanwezig. De lach is een universeel verhaal van geluk dat we allemaal kennen. Het kan op iedereen zijn gezicht getoverd worden. De lach ligt net als de liefde besloten in ons allemaal, los van wie we zijn of van waar we komen. De ware rijkdom van het leven is om deze lach onvoorwaardelijk naar iedereen te brengen. We verdienen het allemaal.

zee3zee4

zee6

 

Heb je zin om samen iets te organiseren of iets op te zetten in welke vorm dan ook. Neem gerust contact op. Samen kunnen we immers veel meer dan alleen. Wens je op de hoogte gehouden te worden van toekomstige activiteiten schrijf je dan ook gerust in op de nieuwsbrief.

One thought on “De kracht van ontmoeting + ode aan de moeder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *